SHVP Nieuws

21 augustus 2021 - SHVP Vriendendag!

Het museum van de SHVP is een unieke locatie in Papendrecht waar een enorme verzameling historische scheepsdieselmotoren draaiende is te bewonderen. Merken zoals Werkspoor, Kromhout, Brons, Industrie, Berkel en Ruston Hornsby maken deel uit van deze uitzonderlijke collectie. De Vriendendag is uitsluitend toegankelijk voor de vrienden van de SHVP en de winnaars van de Schuttevaer Motorenquiz 2021. Maar ter plekke kunt u al voor 25 euro per jaar vriend van het museum worden, waarna u vanzelfsprekend ook van harte welkom bent. 

Programma:10:00 - Uitreiking van de Schuttevaer10:15 - 12.00 - 13:00 - 15:15 -SHVP WisseltrofeeStart draaiprogramma LunchVervolg draaiprogramma Einde Vriendendag met gelegenheid tot napratenKetelweg 63-B Papendrecht www.shvp.nl - info@shvp.nl - 0653222902 Openingstijden: Elke dinsdag van 13:00 - 17:00 groepen op afspraak. 

Share/Save

Save the date: Open dag 2019: 14 december

Op zaterdag 14 december organiseert de SHVP weer de jaarlijkse open dag. U bent allen van harte welkom vanaf 10.00 uur op de Ketelweg 63 B. Meer informatie over de open dag volgt binnenkort. Houd ook onze Facebookpagina in de gaten voor updates.

Share/Save

SHVP viert 5-jarig bestaan!

De Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht (SHVP) bestaat dit jaar vijf jaar. Gedurende het jaar is er al op verschillende momenten stil gestaan bij dit heugelijke feit. Zo bracht de SHVP eerder dit jaar een speciaal jubileumboek uit met prachtige beelden van alle motoren in de collectie. In juni organiseerde de SHVP een speciale vriendendag voor liefhebbers van historische scheepsdieselmotoren.

Bezoek burgemeester Moerkerke
Bezoek burgemeester Moerkerke
Share/Save

OPEN DAG 16 DECEMBER 2017

De jaarlijkse open dag bij de SHVP vindt dit jaar plaats op zaterdag 16 december van 10.00 - 17.00 uur.We maken er weer een gezellige dag van met een mooie draaiprogramma en erwtensoep.We hopen u allen te mogen verwelkomen!

Share/Save

Caterpillar D311 - Een mooie uitdaging!

Medio augustus 2015 werd Peter Reichwein gebeld door de heer Meier, docent bij het R.O.C. Hij vertelde dat er een Caterpillar motortje in onderdelen in een container stond en vroeg zich af of hij geïnteresseerd was? 

Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Share/Save

Beleef de techniek - Terugblik Open dag 2016

Beleef de techniek, bij de SHVP

Open dag 2016 groot succes

Op zaterdag 17 december 2016 opende de Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht (SHVP) weer de deuren voor het publiek. Ruim 700 liefhebbers van oude scheepsdieselmotoren genoten met volle teugen van deze open dag.

Fotografie: Arco van Eijnsbergen
Fotografie: Arco van Eijnsbergen
Fotografie: Arco van Eijnsbergen
Fotografie: Arco van Eijnsbergen
Fotografie: Arco van Eijnsbergen
Share/Save

Werken aan de Werkspoor TM301

Mark van Schaick, sponsor van de SHVP van het eerste uur, heeft ons fantastisch geholpen door het hoofdlager van de Werkspoor TM301 in te gieten. Deze motor werd al een aantal jaren geleden aan de SHVP geschonken door Rob van Twist (Kemper & van Twist). Hij had hem in het verleden weggehaald bij het gemaal W.H.Staring Kop van het Land te Dordrecht.

WERKSPOOR TM 301 Bouwjaar 1930
Share/Save

Scheepsbel

Op 20 januari bereikte ons het droeve bericht bij de SHVP dat mijn goede vriend Guus Goyvaerts was overleden. Guus, een schipper en later reder van enkele prachtige tankschepen, kwam iedere zaterdag een praatje maken en was een van de eerste sponsoren van de SHVP. Hij was ook liefhebber van oude scheepsatributen en had in zijn woning een hele zolder ingericht met prachtige, maritiem gelieerde historische scheepsbellen, kompassen en scheepsmodellen.

Scheepsbel
Scheepsbel
Scheepsbel
Share/Save

Als een zonnetje...

RUSTON 3 VRO

In april van dit jaar werd de SHVP benaderd door Herman Berkheij uit Katwijk. Herman liet ons weten dat hij nog een oud motortje in de schuur had staan waar hij wel van af wou. Na wat mailtjes heen en weer zijn wij met een bestelbusje richting Katwijk gereden. Natuurlijk voor de zekerheid wat takels en oprijplanken meegenomen.

RUSTON 3 VRO
RUSTON 3 VRO
Share/Save

25 Jaar vrijwilligerswerk

Zaterdag 30 april was het feest bij de SHVP. Piet van der Gaag is meer dan 25 jaar actief als vrijwilliger bij de SHVP!    

Jubileum Piet

Na zijn pensionering in 1990 ging Piet als vrijwilliger aan de slag bij het zogenoemde Hobbyhok van Peter Reichwein, destijds gevestigd aan het Nanegat in Papendrecht. Met een achtergrond in de electrotechniek en mechanica kwam zijn kennis goed van pas. In al die jaren heeft hij heel wat motoren onderhanden genomen, maar sleutelen aan de MAN duikbootmotor uit 1917 blijft zijn favoriete bezigheid. Trouw komt hij zo'n twee a drie keer per week meehelpen bij de SHVP en we hopen dat Piet dit nog vele jaren blijft doen!

Jubileum Piet
Share/Save

Ook nieuw bij de SHVP - Leyland DAF 0.680 uit 1968

Oorspronkelijk was Leyland Motors Limited een Britse auto-, vrachtwagen- en busconstructeur. Leyland kent een lange historie die teruggaat tot 1896 toen de Lancashire Steam Motor Company werd opgericht in het stadje Leyland in het Noordwesten van Engeland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog groeide Leyland Motors snel. Er werden zo'n 6000 voertuigen geproduceerd voor het leger.

Leyland DAF uit 1968
Leyland DAF uit 1968
Leyland DAF uit 1968
Leyland DAF uit 1968

In 1987 is Leyland samengegaan met DAF. Deze motor is een Leyland ontwerp, door DAF in licentie gebouwd. 

Specificaties:Slagvolume = 11,1 liter 150 pk

Share/Save

Nieuwe aanwinst: Caterpillar D311 uit 1957

Even werd gevreesd dat er vorstschade was, maar na de eerste inspecties zijn er nog steeds geen aanwijzingen dat het blok gescheurd is. Gelukkig zijn alle onderdelen gewoon nog uit Amerika te leveren. Bijzonder aan deze motor is dat hij wordt gestart middels een 2-cilinder, watergekoeld, 4-takt benzinemotortje. Zo'n motortje wordt een pony motor genoemdZie ook: https://www.youtube.com/watch?v=Jcz7qPz8QTEDe belofte is gemaakt dat deze beauty tijdens de open dag eind dit jaar weer draait! 

Share/Save

Open dag - 19 december 2015

Op zaterdag 19 december organiseert de SHVP weer de jaarlijkse open dag. Tijdens deze open dag zullen we weer een mooi programma verzorgen waarbij niet alleen de kleinere motoren in de Kromhout corner zullen worden gestart, maar uiteraard ook het grotere werk zoals de TMA 365 en de MAN FV635. Het schipperskoor de Pontonniers zal de open dag feestelijk openen en uiteraard is er tussen de middag weer voldoende erwtensoep te verkrijgen voor iedereen. Het programma begint om 10.00 uur en eindigt om 15.00 uur.We kijken uit naar uw komst!   

Uitnodiging open dag 2015
Share/Save

Uitwerking prijsvraag

Het vraagstuk uit de SHVP nieuwsbrief van maart 2015

 

De SHVP crew steekt met de Bromo van wal om te gaan tafelen in Dordt en vaart rustig met een motorentoerental van 1000 rpm over de Beneden Merwede richting bestemming. De romp is net ontdaan van aangroei, vers in de antifouling gezet, motor belasting is 60 %. Het motortje is ondanks zijn leeftijd, nog steeds in prima conditie, specifiek brandstofverbruik is 175 gr/pk.h. De gebunkerde brandstof heeft een soortelijk gewicht van 0,84 kg/l. De oversteek duurt een half uur.

Share/Save

Programma open dag

Graag nodigen wij u uit voor het bijwonen van de jaarlijkse Open Dag van de Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht (SHVP). Op onze locatie op de Ketelweg 63-B zijn naast de oude vertrouwde motoren, weer een aantal 'nieuwe' machines (draaiend) te bewonderen. Hieronder vindt uhet programma van de open dag op 20 december 2014 (wijzigingen voorbehouden).

10.00 uur Aanvang en opening onder begeleiding van Schipperskoor de Pontonniers

12.15 uur Optreden Schipperskoor de Pontonniers. Inmiddels is het tijd voor de lunch. In onze gezellige bar 'de Machinekamer' in de tent buiten en beneden in de expositieruimte kunt u genieten van een heerlijk kopje verse erwtensoep en een drankje (koffie,thee). Tijdens deze pauze is het toegestaan om vrij de expositieruimte te betreden. Bij de ingang kunt u consumptiemuntjes kopen. Neemt u ook direct een kijkje bij onze stand. Hier vindt u een brochure met meer informatie over de SHVP, kunt u de stichting financieel steunen door Vriend van de SHVP te worden of een t-shirt/poloshirt kopen. Wij noteren ook graag uw gegevens zodat we u via onze nieuwsbrief op de hoogte kunnen houden van interessante nieuwtjes en ontwikkelingen binnen de SHVP.

12.45 uur Dan is het tijd voor het pronkstuk van de SHVP, de MAN 6 cilinder uit 1917. De oudste en toch wel meest bijzondere machine van de collectie.

13.15 uur Tijd voor een kleinere motor, de 3 cilinder 2 takt HMG die ook met lontjes wordt gestart.

13.30 uur We vervolgen met het starten van de 2 cilinder Brons met zijn typische geluid.

13.45 uur Een prachtige motor die u zeker draaiend moet zien is de zeldzame 1 cilinder Berkel met zijn opvallende grote vliegwiel. Veel gewicht en weinig PK's.

14.00 uur We starten nogmaals de grote 6 cilinder Werkspoor TM356 op voor degene die hem in de ochtend hebben gemist (of nog een keer willen zien en horen).

14.30 uur U kunt nu vrij rondlopen in de expositieruimte. Aan de zijde van het magazijn en de werkplaats zijn nog enkele leuke exemplaren te bewonderen zoals de twee 1-cilinder Kromhout gloeikop motoren, een prachtig gerestaureerde 3 cilinder type K3 en 4 cilinder Stork Ganz waarvan er misschien og wel een of twee gestart zullen worden.

15.00 uur Einde open dag 2014.

Let op: Bij de SHVP is slechts beperkte parkeergelegenheid. U kunt gebruik maken van het nabijgelegen parkeerterrein van Topec B.V. op de Ketelweg 28.

Share/Save

Open dag 20 december 2014

Graag nodigen wij u uit voor het bijwonen van de jaarlijkse ‘Open Dag’ van de Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht. Op onze locatie aan de Ketelweg 63-B in Papendrecht zijn naast de oude vertrouwde motoren van de collectie, weer een aantal nieuwe aanwinsten (draaiend) te bewonderen.

Aanvang: Vanaf 10 uur Parkeren op het terrein van Topec B.V., Ketelweg 28  

Share/Save

Bijzonder bezoek

Bijzonder bezoek
Op zaterdag 20 september bracht de H.V.V. (vereniging voor Historisch Vervoer) een bezoek aan de SHVP. Dit is een groep verzamelaars en liefhebbers van oude vrachtwagens. De H.V.V. zet zich in voor het behoud en gebruik van historisch vervoer en transportmiddelen. Ongeveer 130 personen in 65 fraai gerestaureerde en bijzondere vrachtwagens kwamen langs bij de SHVP. Hierbij enkele foto's van dit bijzondere bezoek.

HVV
HVV
HVV
HVV
Share/Save

Terugblik SHVP Vriendendag

Op zaterdag 5 juli organiseerden wij speciaal voor de Vrienden van de SHVP een exclusieve bijeenkomst met een mooi draaiprogramma. Na de officiële opening en een woord van welkom werden er diverse motoren gestart waaronder de Stork Ricardo, 4 cilinder Industrie, 6 cilinder MWM en de 8 cilinder Werkspoor.  

SHVP vriendendag
Sfeerimpressie SHVP vriendendag

Daarna was het de beurt aan de Vrienden om hun kennis van motoren te testen. IJverig werd er gewerkt aan het beantwoorden van de vragen van de SHVP kennisquiz. Na de lunch was het tijd voor het zwaardere werk: het starten van de MAN duikbootmotor uit 1917. 

MAN wordt gestart

Ben Cornelissen was de gelukkige winnaar van de loting, waarbij hij de Industrie 4VD6A mocht starten. Ben Cornelissen: Wat heb ik genoten die dag, en mijn broers ook. GEWELDIG!  En dat ik dan ook nog een motor mocht starten was de kers op de taart!  

Ben Cornelissen
Ben Cornelissen

We have a winner...
  De kennisquiz bleek nog een lastige opgave voor de Vrienden van de SHVP. John Christe was echter de enige aanwezige die alle vragen goed had op een na.  Hij mocht een mooie, speciaal voor de SHVP gemaakt kunstwerk mee naar huis nemen.   

Prijs voor winnaar SHVP kennisquiz tijdens vriendendag

Kennisquiz   Wilt u ook uw kennis testen van de collectie van de SHVP? Download dan de quiz. U vindt deze in de nieuwsbrief. Voor degene die de juiste antwoorden als eerste naar ons mailt (info@shvp.nl), staat er een leuke SHVP goodie bag klaar op de open dag in december (deelnemers aan de vriendendag zijn uiteraard uitgesloten van deelname aan deze quiz ;)   

Wij kijken terug op een zeer geslaagde dag waar de echte liefhebbers van dichtbij alles hebben kunnen bekijken en ervaren. Wilt u volgend jaar ook een uitnodiging ontvangen voor de SHVP vriendendag, meldt u zich dan aan via de website of via de rode button in de nieuwsbrief

Share/Save

Bolnes 2-L

Geschiedenis van de Bolnes Machines:In 1926 kwam Johann Hendrik van Cappellen bij  zijn vader in de zaak. Eén van zijn eerste taken was het ontwerpen van een dieselmotor, gebaseerd op de ervaringen met de gloeikop motoren. In 1928 werd begonnen met de bouw van dieselmotoren en tegelijkertijd werden bestaande gloeikop motoren omgebouwd tot dieselmotor. Oorspronkelijk waren het dieselmotoren met een open voorgrond en een toerental van maximaal 400 omw/min.

Bolnes
Bolnes 2 L

Inspiratie In 1948 maakte de de heer Van Cappellen een studiereis naar de Verenigde Staten. Hij kwam terug met de gedachte om de toekomstige motoren te lassen en samen te stellen uit eenvoudige standaard onderdelen. In samenwerking met de TU Delft werd een nieuw type motor ontwikkeld met een boring van 190 mm en een slag van 350 mm. Het vermogen per cilinder bedroeg 50 pk bij 430 omw/min. In 1949 kwam de eerste gelaste dieselmotor in productie. Door hevige concurrentie uit landen als Japan, Korea en Singapore kwam de Machinefabriek Bolnes in de problemen. De motorfabrikant werd in 1987 verkocht aan het toenmalige Stork Wartsila, die vervolgens de fabricage van Bolnes motoren stopzette.  

Plaatsen Bolnes 2 L
Plaatsen Bolnes 2 L
Bolnes 2 L
Bolnes 2 L

Technische specificaties;

  • Type (nr)motor: Bolnes 2 Cilinder
  • Bouwjaar: 1958
  • Vermogen : 100 pk
  • Toerental: 430
  • Aantal cilinders: 2 cilinders

 

Share/Save

Uitwerking prijsvraag

In de vorige nieuwsbrief zetten we de volgende prijsvraag uit:'Wat is de boring en slag van de nieuwe aanwinst van de SHVP, de TM356 en bereken hiermee de totale cilinderinhoud van de motor in liters.' De eerste persoon die ons voor 1 december het juiste antwoord mailde, won een leuke SHVP goodiebag. Er kwamen vele inzending binnen, maar slechts drie mensen stuurden ons het goede antwoord. Ad Langelaar was echter de eerste met het enige juiste antwoord: 329 liter. Gefeliciteerd! Ad heeft inmiddels zijn prijs in ontvangst genomen tijdens de open dag.

Uitwerking prijsvraag
Share/Save

Terugblik open dag 2013

Op zaterdag 21 december opende de SHVP haar deuren voor het publiek. Vele honderden bezoekers konden die dag genieten van een mooi programma, waarbij merken als Brons, Berkel, Ruston & Hornsby, MAN te bewonderen waren en natuurlijk de 8 cilinder Werkspoor, die voor het eerst draaiend te zien en te horen was op een open dag!

Schipperskoor de Pontonniers
Schipperskoor de Pontonniers

De ochtend van de open dag begon niet met het geluid van draaiende motoren, maar met muziek van het Papendrechtse koor de Pontonniers! Dit schipperskoor bestaande uit 50 enthousiaste koorleden wist direct de juiste sfeer te creëren. Vervolgens werd de aftrap van het programma gegeven door het starten van de Ruston & Hornsby. Daarna volgden de 4 cilinder Stork Ricardo, 6 cilinder Industrie en de 3 cilinder Werkspoor. De ochtend eindigde met het opstarten van de 8 cilinder Werkspoor.Na de middagpauze was het de bedoeling dat de MAN 6 cilinder werd opgestart. Dit mislukte echter in eerste instantie wegens een gebrek aan perslucht. Toen na een wat langere aanlooptijd en diverse pogingen het geluid van de MAN de ruimte vulde, klonk er luid applaus bij de SHVP!  

Werkspoor
MAN

Inmiddels hebben de vrijwilligers van de SHVP hun normale werkzaamheden weer hervat en zijn aan de slag gegaan met de restauratie van een 2 cilinder Bolnes. Ook de nieuwe TMA 356 met een gewicht van 32 ton, kan het komende jaar de nodige aandacht verwachten zodat we wellicht deze motor draaiend hebben op de open dag eind 2014!

Open dag 2013
Share/Save

Open dag - 21 december 2013

Open Dag 2013

Graag nodigen wij u uit voor het bijwonen van de jaarlijkse Open Dag van de Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht. Op onze locatie op de Ketelweg 63 B zijn naast de oude vertrouwde motoren, weer een aantal nieuwe machines (draaiend) te bewonderen.

09:30 uur Aanvang en opening onder begeleiding van schipperskoor de Pontonniers

10:00 uur De liggende 1 cilinder Ruston & Hornsby uit 1936 wordt opgestart

10:15 uur Opstarten 3 cilinder MAK. Deze motor heeft jarenlang dienst gedaan in een beurtvaartbootje en kon nog net van de sloop gered worden.

10:30 uur Opstarten 4 cilinder Stork Ricardo. Ook deze motor is na jarenlang buiten te hebben gestaan, bij de SHVP terecht gekomen. We hebben hier enorm veel werk aan gehad, maar het resultaat mag er zijn.

10:45 uur We gaan verder met het programma en starten de 6 cilinder Industrie op. Deze motor is extra bijzonder omdat het de laatste motor is die door de fabriek is geproduceerd. U kunt in de expositieruimte tevens een van de eerste (gloeikop) Industrie machines bewonderen.

11:00 uur We starten een 2 cilinder uit 1953. De motor komt uit een baggerschip van Dykema & Sybrandi en heeft als hulpmotor dienst gedaan. We starten daarna eveneens zijn grote broer, de 4 cilinder Industrie uit hetzelfde baggerschip.

11:15 uur Vervolgens gaan we door naar de 3 cilinder werkspoor uit 1944. Deze motor heeft dienstgedaan in een watergemaal in Loenen a/d Vecht.

11:30 uur Tijd voor een echte scheepsmotor, de 6 cilinder MWM. Deze direct omkeerbare machine heeft jarenlang dienstgedaan in een binnenvaartschip en moet nog met startlontjes worden gestart.

12:00 uur Inmiddels is het tijd voor de lunch. In onze gezellige bar ‘De Machinekamer’, in de tent buiten en beneden in de expositieruimte kunt u genieten van een heerlijk kopje verse erwtensoep en een drankje (koffie/thee/frisdrank). Tijdens deze pauze is het toegestaan om vrij de expositieruimte te betreden. Bij de ingang kunt u consumptiemuntjes kopen. Neemt u ook direct een kijkje bij onze stand. Hier vindt u een brochure met meer informatie over de SHVP, kunt u deelnemer of vriend worden van de SHVP of een t-shirt/poloshirt kopen om op deze manier de SHVP te sponsoren. Wij noteren hier ook graag uw gegevens zodat we u via onze nieuwsbrief op de hoogte kunnen houden van interessante nieuwtjes en ontwikkelingen binnen de SHVP.

12:45 uur Dan is het nu tijd voor het pronkstuk van de SHVP: de MAN, 6 cilinder uit 1917. De oudste en toch wel meeste bijzondere machine van de collectie.

13:15 uur Tijd voor wat kleiners, de 3 cilinder 2-takt HMG, die ook met lontjes wordt gestart.

13:30 uur We vervolgen met het starten van de 2 cilinder Brons met zijn typische geluid.

13:45 uur Een prachtige motor om het officiële programma mee te eindigen is de zeldzame 1 cilinder Berkel met zijn opvallend grote witte vliegwiel.

14:00 uur U kunt nu vrij rondlopen in de expositieruimte. Aan de zijde van het magazijn en de werkplaats zijn nog enkele leuke exemplaren te bewonderen zoals twee 1 cilinder Kromhout gloeikop motoren, een prachtig gerestaureerde 3 cilinder type K3 en een 4 cilinder Stork Ganz, waarvan er misschien nog wel één of twee gestart zullen worden.

15:00 uur Einde van de Open Dag 2013.

Wij kijken uit naar uw komst!

Share/Save

Eentje kan er nog wel bij

Nieuwe aanwinst voor de SHVP

Peter Reichwein: “Via een bevriende relatie van het boezemgemaal Mr P.A. Pijnacker Hordijk te Gouda, vernam ik dat men de dieselmotoren ging vervangen voor elektromotoren. Ik maakte een afspraak en bezocht het gemaal. Mijn hart ging sneller kloppen bij het zien en horen draaien van deze prachtige machines! Na vele e-mails, telefoontjes en een kort bezoek van het Hoogheemraadschap Rijnland aan de SHVP, besloot het bestuur deze machine uit 1935 aan de SHVP te schenken. Uiteraard ben ik het hoogheemraadschap hier zeer dankbaar voor.

Werkspoor
Werkspoor

Speciale constructie

Op vrijdag 11 oktober was het zover. De motor werd keurig op een dieplader bij de SHVP afgeleverd. Het waterschap had ook een grote kraan geregeld om hem te kunnen lossen. De volgende dag hebben we met de vrijwilligers van de SHVP de machine op de juiste plek neergezet. Gezien het totale gewicht van ca 32000 kilo hebben we de machine uit voorzorgsmaatregelen boven twee heipalen geplaatst op een stevige fundering. Zware stalen strippen en speciale rubbermatten moeten het gewicht verdelen en trillingen naar de vloer voorkomen.

Wij zijn ontzettend blij met deze nieuwe aanwinst en we gaan ons uiterste best doen om de machine halverwege volgend jaar een eerste klap te kunnen geven!"

Werkspoor
Werkspoor

Enkele feiten:

Fabricaat: Werkspoor
Type TM 356
Vermogen 460 PK
Omw/min 300 rpm
6 Cilinder lijnmotor
Bouwjaar 1935
Gewicht circa 30.000 kilo
Pompcapaciteit 10 m3/sec ofwel 36000 m3/h

Werkspoor
Fotografie: Arco van Eijnsbergen
Share/Save

Hij DRAAIT!

De groene acht cilinder Werkspoor motor is inmiddels al weer bijna 4 jaar in het bezit van SHVP oprichter Peter Reichwein. De motor is afkomstig uit het boezemgemaal Katwijk, waar deze dienst heeft gedaan als aandrijving van één van de pompen. Inmiddels is het gemaal gemoderniseerd en staan er elektrisch aangedreven pompen opgesteld. Voor meer informatie zie: http://www.rijnland.net/werk_uitvoering/gemalen/boezemgemaal_katwijk.

Bron: https://beeldbank.rws.nl

Toen de motor 4 jaar geleden werd afgeleverd, was er geen ruimte om de motor binnen te stallen in de oude locatie van de SHVP aan het Nanengat, waardoor we genoodzaakt waren de motor afgedekt met zeilen een tijd buiten op te slaan. Ondanks de nodige maatregelen had het vocht en regenwater een verwoestende uitwerking op de motor gehad, waarbij er 1 cilinder helemaal vol met water was komen te staan. Ook de cilinderkoppen waren er niet mooier op geworden. De beslissing is toen gemaakt om alle koppen te demonteren en 1 cilindervoering te trekken om deze te vervangen met een nieuwe voering en zuiger. Het trekken van de verroeste cilindervoering was geen gemakkelijke klus, zelfs met een 100 ton vijzel kwam deze nog niet los. Uiteindelijk bracht een CO2 blusser uitkomst door deze leeg te spuiten in de cilinder, waardoor de kou net genoeg krimp gaf in de voering en deze los kwam. Na het plaatsen van de nieuwe voering en zuiger kon het verdere opbouwen weer beginnen. De opgeknapte cilinderkoppen konden er weer op, alle brandstofpompen werden nagekeken. De kleppen en klepzittingen werden opgeknapt en zo begon de motor er weer een beetje netjes uit te zien. Naast de mechanische kant, zat er ook nog ontzettend veel werk in het installeren van het koelwatersysteem, brandstofsysteem, uitlaat en startlucht. Na ruim een jaar werk, was het op zaterdag 5 oktober dan eindelijk tijd om de motor voor het eerst weer op te starten. Na het voorsmeren en voorpompen van de brandstof, lucht erop en jawel, hij draait!

Werkspoor
Werkspoor
Werkspoor

Wat een prachtig gezicht om de 16 kleptuimelaars rustig te zien bewegen bij zo’n 100 toeren per minuut. Voor draaiende beelden klik hier (met dank aan Arco van Eijnsbergen voor het foto- en filmmateriaal). Op de open dag van 21 december zal de Werkspoor TMAB278 ook zeker draaiend gezien kunnen worden. De vrijwilligers van de SHVP kunnen op naar de volgende klus….

Fotografie: Arco van Eijnsbergen
Fotografie: Arco van Eijnsbergen
Share/Save
Subscribe to SHVP Nieuws