Burgemeester van Papendrecht feliciteert de SHVP met 1-jarig bestaan

“Bij de SHVP kan men ervaren dat techniek uitstraling heeft, ademt en leeft”

Vrijdag 14 juni was de feestelijke viering van het 1-jarig jubileum van de Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht (SHVP). Wat ooit begon met de aanschaf van een kleine 1 cilinder Lister dieselmotor in een schuurtje in de achtertuin, is uitgegroeid tot een indrukwekkende collectie van enorme omvang.

Een jaar geleden is dan ook besloten om deze collectie onder te brengen in een stichting waarvan afgelopen vrijdag het 1-jarig bestaan werd gevierd. Diverse prachtexemplaren vanaf het jaar 1900 tot 1960 hebben bij de SHVP een bestemming gevonden. Motoren van merken zoals Werkspoor, Kromhout, Brons, Industrie, Berkel en Ruston Hornsby zijn volledig in ere hersteld door een team van gemotiveerde vrijwilligers met passie voor techniek.

Genoeg redenen om het 1-jarig jubileum van de SHVP niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Eregast op dit jubileumfeest was de heer de Bruin, burgemeester van Papendrecht. Hij werd vergezeld door wethouder Korteland. Tevens was de wethouder van onderwijs van Dordrecht aanwezig, de heer Van de Burgt. Daarnaast waren er verscheidene ondernemers uit Papendrecht en omstreken uitgenodigd waaronder ook alle deelnemers die de stichting financieel ondersteunen.

Fotografie: Arco van Eijnsbergen
Fotografie: Arco van Eijnsbergen

Kies voor techniek
Na de inleidende toespraak van de heer Marco Kirsenstein van de SHVP, nam de burgemeester het woord. In zijn toespraak benadrukte hij het belang om techniek onder de aandacht te brengen bij de jeugd. Burgemeester De Bruin:"Bij de SHVP kan men ervaren dat techniek uitstraling heeft, ademt en leeft. Goede vakmensen, met prima opleiding en passie voor techniek hebben we nu, maar in de toekomst nog meer, hard nodig. Daarom heeft de gemeente Papendrecht economie, bedrijfsleven, arbeidsmarkt en onderwijs hoog op haar prioriteitenlijst staan. Bedrijfsleven, onderwijs en overheid werken daartoe steeds meer samen om jonge mensen te interesseren en motiveren voor dit prachtige werk."

Dat is ook de ambitie van Peter Reichwein, oprichter van de SHVP om samen met zijn team, jonge mensen te interesseren voor techniek, de liefde voor techniek opwekken en doorgeven, zodat die techniek voort kan bouwen en verder ontwikkelen. Al vanaf het primaire onderwijs, leent de SHVP zich uitzonderlijk goed om techniek te zien, voelen en ruiken, iets wat de jeugd kan motiveren om voor techniek te kiezen! Naast de indrukwekkende expositieruimte beschikt de SHVP ook over een goed uitgerust trainingslokaal, waar scholen van harte welkom zijn voor een boeiende les in techniek van een ervaringsdeskundige.

Na de toespraak van de burgemeester volgde een rondleiding door de expositieruimte van de SHVP, waarbij de burgemeester zelf een 4 cilinder Industrie motor mocht starten (zie foto).

Fotografie: Arco van Eijnsbergen
Fotografie: Arco van Eijnsbergen

Ter afsluiting van de rondleiding werd het pronkstuk van de SHVP gestart, de M.A.N. 6 cilinder duikbootmotor uit 1917. De burgemeester en alle overige aanwezigen waren onder de indruk van het geluid en de kracht van deze unieke motor. Onder het genot van een hapje, drankje en muzikale begeleiding van troubadour Eduard Hagenstein werd er vervolgens nog lang nagepraat door alle aanwezigen!

Burgemeester De Bruin:

Als burgemeester van de gemeente Papendrecht ben ik er enorm trots op een zo bijzonder ‘museum’, dat zowel levend als toekomstgericht is, op haar grondgebied te hebben. Ik wil alle betrokkenen dan ook van harte complimenteren met hun inzet en inspanningen.

Fotografie: Arco van Eijnsbergen
Fotografie: Arco van Eijnsbergen

Fotografie: Arco van Eijnsbergen

Share/Save