De slijptol erin - nieuwe aanwinst voor de SHVP

De SHVP heeft er sinds een paar weken een kleintje bij: een 3 cilinder dieselmotor van het merk Cummins. Het blok van deze motor was samengebouwd tot aggregaat, maar had brandschade geleden. De generator zelf was niet meer te redden. Marco Kirsenstein, nauw betrokken bij de SHVP, vond het echter zo'n mooi motortje dat hij het aan de SHVP heeft geschonken met de intentie het motorblok voor leerdoeleinden te kunnen gebruiken.

3 Cilinder Cummins

De slijptol erin
Marco Kirsenstein: "Omdat het zo'n mooi klein diesel motortje is bedacht ik dat dit motorblok ideaal is voor leerdoeleinden bij de SHVP. Ik heb het blok helemaal gedemonteerd en schoongemaakt. Vervolgens heb ik daarna meerdere dagen zitten zoeken hoe ik deze motor het beste open kon slijpen zodat de onderdelen goed te zien zouden zijn. Toen de slijptol erin gezet. Wat een hoop stof zeg! Maar goed, eenmaal begonnen, was er geen weg terug. Na het grove slijpwerk begon de afwerking: de slijpranden netjes maken, al het slijpstof eruit krijgen, spoelen, spoelen en nogmaals spoelen, want hij moest ook weer kunnen bewegen. En een ding hoef je niemand uit te leggen: ijzer/staal en stof in een motor is niet erg goed voor de werking...

3 Cilinder Cummins

Leerzaam vermaak
Het opbouwen was het leukste. Soms toch nog wat aanpassen om de delen beter zichtbaar te krijgen De nokkenas moest weer mee doen. Zuigers en krukas moesten weer mooi en soepel bewegen. De motor een mooi kleurtje geven en beslissen welke onderdelen wel of niet teruggebouwd moesten worden. Het motortje moest tenslotte wel handelbaar blijven, dus het gewicht mocht niet te zwaar worden. Uiteindelijk staat hij er nu prachtig bij! Met werkende startmotor en dus met een open draaiend binnenwerk te zien.

Deze motor laat zijn hart zien aan iedereen met passie voor techniek! Ik hoop dat hij een mooi plekje krijgt bij de SHVP en bij vele leerlingen, studenten en andere liefhebbers van techniek voor veel leerzaam vermaak zal zorgen".

3 cilinder Cummins
Share/Save