Open dag - 21 december 2013

Open Dag 2013

Graag nodigen wij u uit voor het bijwonen van de jaarlijkse Open Dag van de Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht. Op onze locatie op de Ketelweg 63 B zijn naast de oude vertrouwde motoren, weer een aantal nieuwe machines (draaiend) te bewonderen.

09:30 uur Aanvang en opening onder begeleiding van schipperskoor de Pontonniers

10:00 uur De liggende 1 cilinder Ruston & Hornsby uit 1936 wordt opgestart

10:15 uur Opstarten 3 cilinder MAK. Deze motor heeft jarenlang dienst gedaan in een beurtvaartbootje en kon nog net van de sloop gered worden.

10:30 uur Opstarten 4 cilinder Stork Ricardo. Ook deze motor is na jarenlang buiten te hebben gestaan, bij de SHVP terecht gekomen. We hebben hier enorm veel werk aan gehad, maar het resultaat mag er zijn.

10:45 uur We gaan verder met het programma en starten de 6 cilinder Industrie op. Deze motor is extra bijzonder omdat het de laatste motor is die door de fabriek is geproduceerd. U kunt in de expositieruimte tevens een van de eerste (gloeikop) Industrie machines bewonderen.

11:00 uur We starten een 2 cilinder uit 1953. De motor komt uit een baggerschip van Dykema & Sybrandi en heeft als hulpmotor dienst gedaan. We starten daarna eveneens zijn grote broer, de 4 cilinder Industrie uit hetzelfde baggerschip.

11:15 uur Vervolgens gaan we door naar de 3 cilinder werkspoor uit 1944. Deze motor heeft dienstgedaan in een watergemaal in Loenen a/d Vecht.

11:30 uur Tijd voor een echte scheepsmotor, de 6 cilinder MWM. Deze direct omkeerbare machine heeft jarenlang dienstgedaan in een binnenvaartschip en moet nog met startlontjes worden gestart.

12:00 uur Inmiddels is het tijd voor de lunch. In onze gezellige bar ‘De Machinekamer’, in de tent buiten en beneden in de expositieruimte kunt u genieten van een heerlijk kopje verse erwtensoep en een drankje (koffie/thee/frisdrank). Tijdens deze pauze is het toegestaan om vrij de expositieruimte te betreden. Bij de ingang kunt u consumptiemuntjes kopen. Neemt u ook direct een kijkje bij onze stand. Hier vindt u een brochure met meer informatie over de SHVP, kunt u deelnemer of vriend worden van de SHVP of een t-shirt/poloshirt kopen om op deze manier de SHVP te sponsoren. Wij noteren hier ook graag uw gegevens zodat we u via onze nieuwsbrief op de hoogte kunnen houden van interessante nieuwtjes en ontwikkelingen binnen de SHVP.

12:45 uur Dan is het nu tijd voor het pronkstuk van de SHVP: de MAN, 6 cilinder uit 1917. De oudste en toch wel meeste bijzondere machine van de collectie.

13:15 uur Tijd voor wat kleiners, de 3 cilinder 2-takt HMG, die ook met lontjes wordt gestart.

13:30 uur We vervolgen met het starten van de 2 cilinder Brons met zijn typische geluid.

13:45 uur Een prachtige motor om het officiële programma mee te eindigen is de zeldzame 1 cilinder Berkel met zijn opvallend grote witte vliegwiel.

14:00 uur U kunt nu vrij rondlopen in de expositieruimte. Aan de zijde van het magazijn en de werkplaats zijn nog enkele leuke exemplaren te bewonderen zoals twee 1 cilinder Kromhout gloeikop motoren, een prachtig gerestaureerde 3 cilinder type K3 en een 4 cilinder Stork Ganz, waarvan er misschien nog wel één of twee gestart zullen worden.

15:00 uur Einde van de Open Dag 2013.

Wij kijken uit naar uw komst!

Share/Save