Programma open dag

Graag nodigen wij u uit voor het bijwonen van de jaarlijkse Open Dag van de Stichting Historische Verbrandingsmotoren Papendrecht (SHVP). Op onze locatie op de Ketelweg 63-B zijn naast de oude vertrouwde motoren, weer een aantal 'nieuwe' machines (draaiend) te bewonderen. Hieronder vindt uhet programma van de open dag op 20 december 2014 (wijzigingen voorbehouden).

10.00 uur Aanvang en opening onder begeleiding van Schipperskoor de Pontonniers

10.15 uur Opstarten van de Industrie 4VD6 door de heren Boot (de broers Boot zijn de zonen van Johannes Boot, oprichter en bedenker van de Industrie motor (www.abelforte.nl/industrie/boot.html)

10.30 uur Opstarten 3 cilinder MAK. Deze motor heeft jarenlang dienst gedaan in een beurtvaartbootje en nog net van de sloop gered worden

10.40 uur Opstarten 4 cilinder Stork Ricardo. Ook deze motor is na jarenlang buiten te hebben gestaan bij de SHVP terecht gekomen. We hebben hier enorm veel werk aan gehad, maar het resultaat mag er zijn.

10.50 uur Opstarten 2 cilinder Bolnes. Deze prachtig opgeknapte Nederlandse 2-takt motor zal dit jaar voor het eerst draaiend te zien zijn tijdens een open dag.

11.00 uur De liggende 1 cilinder Ruston & Hornsby uit 1936 wordt opgestart.

11.15 uur Ook voor het eerst tijdens een open dag zal nu de gigantische 6-cilinder TM356 Werkspoor motor worden gestart. Met een gewicht van meer dan 35 ton de grootste en zwaarste motor binnen de collectie van de SHVP!

11.30 uur Vervolgens gaan we door naar de 3 cilinder Werkspoor uit 1944. Deze motor heeft dienst gedaan in een watergemaal in Loenen a/d Vecht.

11.45 uur Tijd voor een echte scheepsmotor, de 6 cilinder MWM. Deze direct omkeerbare machine heeft jarenlang dienst gedaan in een binnenvaartschip en moet bij kou nog met startlontjes worden gestart.

12.00 uur Ter afsluiting van het ochtendgedeelte, starten we de machtige 8 cilinder Werkspoor TMAB278 met 700 PK motor met het grootste vermogen binnen de collectie. De motor heeft jaren dienst gedaan in het boezemgemaal Katwijk en is na veel werk nu weer draaiend te zien voor publiek.

12.15 uur Optreden Schipperskoor de Pontonniers. Inmiddels is het tijd voor de lunch. In onze gezellige bar 'de Machinekamer' in de tent buiten en beneden in de expositieruimte kunt u genieten van een heerlijk kopje verse erwtensoep en een drankje (koffie,thee). Tijdens deze pauze is het toegestaan om vrij de expositieruimte te betreden. Bij de ingang kunt u consumptiemuntjes kopen. Neemt u ook direct een kijkje bij onze stand. Hier vindt u een brochure met meer informatie over de SHVP, kunt u de stichting financieel steunen door Vriend van de SHVP te worden of een t-shirt/poloshirt kopen. Wij noteren ook graag uw gegevens zodat we u via onze nieuwsbrief op de hoogte kunnen houden van interessante nieuwtjes en ontwikkelingen binnen de SHVP.

12.45 uur Dan is het tijd voor het pronkstuk van de SHVP, de MAN 6 cilinder uit 1917. De oudste en toch wel meest bijzondere machine van de collectie.

13.15 uur Tijd voor een kleinere motor, de 3 cilinder 2 takt HMG die ook met lontjes wordt gestart.

13.30 uur We vervolgen met het starten van de 2 cilinder Brons met zijn typische geluid.

13.45 uur Een prachtige motor die u zeker draaiend moet zien is de zeldzame 1 cilinder Berkel met zijn opvallende grote vliegwiel. Veel gewicht en weinig PK's.

14.00 uur We starten nogmaals de grote 6 cilinder Werkspoor TM356 op voor degene die hem in de ochtend hebben gemist (of nog een keer willen zien en horen).

14.30 uur U kunt nu vrij rondlopen in de expositieruimte. Aan de zijde van het magazijn en de werkplaats zijn nog enkele leuke exemplaren te bewonderen zoals de twee 1-cilinder Kromhout gloeikop motoren, een prachtig gerestaureerde 3 cilinder type K3 en 4 cilinder Stork Ganz waarvan er misschien og wel een of twee gestart zullen worden.

15.00 uur Einde open dag 2014.

Let op: Bij de SHVP is slechts beperkte parkeergelegenheid. U kunt gebruik maken van het nabijgelegen parkeerterrein van Topec B.V. op de Ketelweg 28.

Share/Save