Als een zonnetje...

RUSTON 3 VRO

In april van dit jaar werd de SHVP benaderd door Herman Berkheij uit Katwijk. Herman liet ons weten dat hij nog een oud motortje in de schuur had staan waar hij wel van af wou. Na wat mailtjes heen en weer zijn wij met een bestelbusje richting Katwijk gereden. Natuurlijk voor de zekerheid wat takels en oprijplanken meegenomen.

Een prachtkarretje!
In Katwijk aangekomen bleek het motortje toch wat zwaarder dan verwacht. Maar na enig getob met pallets en de goede hulp van Herman hebben wij hem toch in het busje gekregen. Het is een prachtkarretje! Volgens de informatie van Herman heeft de motor vroeger als hulpmotor in Rijnaak gestaan.

Als een zonnetje
Eenmaal uitgeladen bij de SHVP, natuurlijk direct aan het sleutelen geslagen. We hadden wat pech met de cilinderkop, die bleek behoorlijk te lekken. Dat konden we vanzelfsprekend wel oplossen bij de SHVP. Na deze reparatie hebben we hem op een keurige fundatie gebouwd en de motor voorzien van een koelwaterpomp (die zat er niet op). Na alles goed ontlucht te hebben konden we hem aanslingeren. Met een paar grote klappen liep hij! Tijdens het draaien hoorden we toch wel een vreemd geluid. Het bleek dat de geleiding bus van de smeeroliepomp aandrijving was afgebroken. Dit veroorzaakte een schurend geluid. Dit was toch wel een meer ingrijpende reparatie gezien bij demontage de aandrijving van de brandstofpomp gedemonteerd moest worden. Echter, zo gezegd zo gedaan…na een paar dagen sleutelen was hij weer als nieuw. En omdat het motortje toch niet hoeft te werken bij ons hebben we de brandstof pomp iets lager gezet. Hij loopt nu echt als een zonnetje en is een aanwinst voor de SHVP. Onze dank aan Herman Berkheij!

Technische gegevens
Fabricaat RUSTON
Type 3 VRO
Vermogen 30 Pk
Toerental 1000 Rpm
Bouwjaar 1940

RUSTON 3 VRO
RUSTON 3 VRO
Share/Save