Caterpillar D311 - Een mooie uitdaging!

Medio augustus 2015 werd Peter Reichwein gebeld door de heer Meier, docent bij het R.O.C. Hij vertelde dat er een Caterpillar motortje in onderdelen in een container stond en vroeg zich af of hij geïnteresseerd was? 

Peter Reichwein: "Gezien het feit dat ik 40 jaar met Caterpillar motoren te maken heb gehad tijdens mijn carriere bij Topec B.V., leek het mij een leuke uitdaging. Dus na een telefonische afspraak, wij met de aanhanger naar Sneek. Daar werden we hartelijk ontvangen en hebben samen met de heer Meier en een aantal leerlingen van het ROC, de motor (onderdelen) in de aanhanger gekregen. Terug bij de SHVP hebben we e.e.a. gecontroleerd en er bleek helaas nogal wat te missen. Onder andere de verstuivers en de startmotor. Deze zijn door de heer Meier later alsnog bij de SHVP bezorgd.  

Henk Samshuyzen, een van onze vrijwilligers is medio oktober 2016 aan dit project begonnen. Gelukkig hadden we het onderdelenboekje meegekregen. Het is ongelooflijk, maar Caterpillar kan nog onderdelen van deze motor (68 jaar oud!) leveren. Een bevriende relatie, die handelt in gebruikt Caterpillar materiaal, heeft ons daarmee geholpen. Begin januari was het dan zover, dachten wij. Helaas..de startmotor deed het niet dus nadat deze deskundig gerepareerd was kwam dan alsnog het grote moment eind januari: de Caterpillar D311 kon voor het eerst worden gestart! Uiteraard met een spuitbus startpiloot erbij want zoals de meeste Caterpillars van deze leeftijd was ether een noodzaak. Op het filmpje kunt u dit duidelijk zien. Later hebben wij nog een mooi instrumentenpaneel gemonteerd en een toerenteller, de machine keurig in oud Caterpillar geel geschilderd en een brandstoftankje en een fundatie gemaakt. Nu staat hij als nieuwe aanwinst in onze verzameling keurig aangesloten op het uitlaatgassensysteem!"

Specificaties

Caterpillar D311 

Motor no 7S5476 

Bouwjaar 1948 

Vermogen 75hp bij max 2400 rpm

Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Caterpillar D311
Share/Save